Pizza razowa z szynką parmeńską

Obiad
09.02.2018 8:46
Pizza razowa z szynką parmeńską

Składniki 3 sztuki ok. 25 cm: Ciasto – 200 g mąki ( najlepiej typu 00) – 200 g mąki pełnoziarnistej – 20 g świeżych drożdży – łyżeczka soli – pół łyżeczki cukru – łyżka oliwy – ok. 200 ml wody Sos pomidorowy – 1/2 puszki pomidorów z puszki – świeża bazylia lub suszona – ząbek czosnku – sól, pieprz, zioła prowansalskie – łyżka oliwy – 1 kulka mozzarelli – szynka parmeńska – świeży szpinak Przygotowanie: Do ciepłej wody (ok. 100 ml) wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na chwilę na bok. Pomidory kroimy ( jeśli używamy pomidorów z puszki wtedy wystarczy przelać je do garnka ) dodajemy czosnek, odrobinę oliwy, przyprawiamy bazylią, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Jeśli natomiast chcemy uzyskać gładki sos – zawartość garnka miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Po wyrośnięciu ciasto rozprowadzić na blaszce, najlepiej zrobić to palcami. Jeśli lubimy czuć cząstki pomidorów zostawiamy taki sos beż miksowania. Nie możemy przesadzić z wodą ( ciasto musi być elastyczne).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/pizza-razowa-szynka-parmenska/