„Po co dodatkowo zapiekać śliwki, jak jest to zaznaczone w przepisie, skoro można je wyłożyć od razu na ciasto???” Tymi słowami kierowałam się robiąc ten pyszny kruchy placek z książki „Ciasta z owocami” siostry Anastazji. Efekt smakowy jest zachwycający, aczkolwiek śliwki, jak to śliwki, puściły trochę soku i po czasie rozmiękczyły cynamonową bezę, tworząc, jak w nazwie ciasta, cynamonową polewę 😉 Jeśli chodzi o mnie, nie przeszkadzało mi to wcale, a wcale, choć beza po wyjęciu z piekarnika, taka „wypieczona” prezentowała się dużo ładniej, niż taka „namoknięta”. Ciasto zniknęło bardzo szybko, więc śmiem twierdzić, że pozostałym domownikom, ciasto smakowało równie …
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://smakinatalerzu.pl/2021/08/14/kruchy-placek-ze-sliwkami-i-cynamonowa-polewa/