składniki: kruche ciasto 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 2 żółtka szczypta soli pasta łososiowa 200 g wędzonego łososia 300 g zmielonego sera ( jak na sernik ) 3-4 łyżki jogurtu naturalnego do dekoracji czarne oliwki koperek czarny sezam suszone pomidory z czosnkiem i bazylią słodka papryka Spody do tartaletek Piec na złoty kolor ok 12-15 minut w piekarniku nagrzanym na 180 C, funkcja góra-dół. Ciastem wylepić gniazdo na muffinkę, wylepić dno oraz bok o wysokości ok 5mm. Ja wykorzystałam czarne oliwki, czarny sezam, koperek oraz słodką paprykę i suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce ok 40-60 minut. Potem ciasto rozwałkować na grubość ok 4 mm. Kruche tartaletki nadziane pastą łososiową to pyszna słona przekąska, która rozpływa się w ustach. Nie posiadam foremek do tartaletek więc do upieczenia spodów wykorzystałam metalową formę do muffinek. Ja nie posiadam takich foremek i spody robię w metalowej formie do muffinek. Po upieczeniu spody wyłożyć na talerz lub kratkę i wystudzić.