składniki: masa serowa 700 g sera sernikowego (użyłam z wiaderka) 3 jajka 3 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy, użyłam Wodzisław masa makowa 850 g masy makowej z puszki lub domowej 50 g rodzynek 2 jajka 4 łyżki kaszy manny kruche ciasto 1 szklanka mąki 5 łyżek cukru pudru 2 żółtka 100 g masła lub margaryny szczypta soli Po schłodzeniu ciastem wylepić formę (28x25), na dnie nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 15-20 minut, aż ciasto się lekko zarumieni. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 45 minut, potem temperaturę zmniejszyć do 150 i piec jeszcze 30 minut, funkcja góra-dół. Następnie na masę makową wyłożyć masę serową, ponownie wyrównać. Ser zmiksować z cukrem i jajkami na gładka masę. Na upieczony spód wyłożyć masę makową, wyrównać. Potem ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.