Babka na białkach

Anna
Ciasta
08.02.2018 11:42
Babka na białkach

Składniki: (foremka o wymiarach 14 cm x 28 cm x 7 cm lub średnia foremka do babki z kominem) - 7 - 8 białek - 1 szklanka cukru - 3 szklanki mąki pszennej - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - 250 g masła lub margaryny - 200 ml mleka - 1 łyżka cukru z wanilią - 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie babki z białek: - Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i cukier z wanilią i miksować do czasu, aż powstanie sztywna i lśniąca masa (cukier powinien być całkowicie rozpuszczony). - Delikatnie miksując dodawać stopniowo rozpuszczone i wystudzone masło, a następnie tak samo postąpić z lekko podgrzanym mlekiem, dodać również sok z cytryny. Lukier: - 5 łyżek cukru pudru - 1 łyżka gorącej wody - 1 łyżka soku z cytryny Po wystudzeniu wyjąć z foremki i polać lukrem i posypać skórką lub pokrojonymi orzeszkami. Pyszna babka na białkach to ciasto, w którym można wykorzystać białka pozostałe po robieniu pączków lub faworków.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchcikgotuje.pl/2018/02/babka-na-bialkach.html