Składniki na 6 sztuk: – 250g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 80g cukru – 1 łyżka cukru waniliowego (robię domowy) lub ekstrakt z wanilii wg smaku – 125g twarogu półtłustego – 1 jajko – 80ml mleka – 50g roztopionego masła – sezam, orzechy, mak- dla posypki Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier waniliowy. Żółto wymieszać z 1 łyżką mleka, posmarować warkocze i posypać sezam lub czymkolwiek wg uznania. Idealnie pasują do kanapek z dżemem lub miodem, ale smakują również z rożnymi serami i słodkimi pomidorami Podzielić ciasto na 6 równych części, każdą cześć podzielić jeszcze na 3. Na podsypanej stolnicę uformować 3 paski, około 20-30cm długości, zapleść w warkocz i złączyć końce. Jeśli zostawić splecione warkocze na 15-20 minut, przykryte ściereczką, będą jeszcze bardziej puszyste.