Składniki na 2-3 porcje: – 400g mielonego mięsa wołowego (polecam zmielić w domu) – 3 jajka – 1 pęczek pietruszki – 2-3 łyżki masła klarowanego – sól i pieprz wg smaku W Armenii tę potrawę podają w tym samym naczyniu (patelni), w której się ona piecze, z dużą ilością marynowanych warzyw i ormiańskim pieczywem, a że mój luby nie za bardzo lubi marynowane warzywa, zrobiłam też sałatkę warzywną na ciepło. Naczynie żaroodporne lub patelnie posmarować masłem klarowanym (boki również), wyłożyć farsz, wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut (do chrupiącej skorki). Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, podsmażyć mięso, przełożyć do miski i lekko wystudzić.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://www.smakiarmine.pl/kuchnie-swiata/midzurum-ormianski-placek-z-mielonej-wolowiny/