Delikatnie mieszając połącz wszystko w jednolitą masę i wylej na blachę z papierem do pieczenia (mówi się, że papier tylko na dno, a Mama zawsze daje na całą blachę, z bokami). Chociaż jak mam być dokładna, to jest to połączenie dwóch różnych przepisów – w oryginale masa jest na surowych jajkach, a tego staramy się w domu unikać, dlatego zawsze Mama robiła na śmietanie. I mimo, że na różne okazje pojawia się odkąd pamiętam, to nikomu się jeszcze nie znudził 😀 RADA: Poniżej zobaczysz przepis w takim wykonaniu, jak zrobiłam ten na zdjęciach. Przepis na ciasto Ambasador jest u nas od lat – pochodzi ze starego zeszytu mojej Mamy (w niektórych miejscach już nieczytelnego). cukru 2 łyżki stołowe żelatyny 3 lub 4 galaretki w różnych kolorach opcjonalnie aromat rumowy lub arakowy Polewa: 1/2 kostki masła 1/2 szkl. Dolny blat włóż do formy do pieczenia wyłożonej papierem wraz z bokami (u nas to ten sam papier, w którym piekł się biszkopt. Mama upiekła biszkopt (i przekroiła, ja tak równo nie potrafię 😀 ), ja zrobiłam masę, galaretki rozpuszczałyśmy we trzy z Zuzią, polewa jest od Mamy, a kolorowa posypka dzieło Zuzi. Smakuje trochę jak galaretkowe ptasie mleczko w biszkopcie 😉 U nas ciasto ambasador zawsze wykończone jest polewą i kolorowymi posypkami lub wiórkami kokosowymi. Na co dzień nie publikuję tego, czego sama nie przygotowałam, a tu miałam swój spory wkład, dlatego się pojawia 😉 Każdą z galaretek rozpuść według przepisu na opakowaniu w osobnych miskach. Pieczesz biszkopt (możesz to zrobić nawet dzień przed), wystudzony kroisz na dwa blaty, przekładasz przygotowaną masą wymieszaną z kawałkami kolorowych galaretek. Podgrzewaj na małym ogniu, żeby nie zagotować, ale przez około 2 minuty – by całość nieco zgęstniała. A ja dodatkowo w tym cieście ze zdjęć śmietanę połączyłam z mascarpone (wtedy dałam mniej żelatyny). Jeśli nie masz mascarpone i chcesz zrobić na samej śmietanie daj jej pół litra, a żelatyny 3 pełne łyżki. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa: 200 g śmietany 30 % 250 g mascarpone 1 szkl. Przygotowywanie ciasta w blaszce zapobiega wypływaniu masy na boki zanim dobrze stężeje. CIASTO AMBASADOR – PRZEPIS (w przepisie 1 szkl. Masa: Żelatynę namocz w malutkiej ilości wody (2-3 łyżki, żeby namiękła). Z patery wypieków dzieci właśnie po ambasadora sięgają w pierwszej kolejności, dorośli zresztą też.