Na tartę: 250 g mąki pszennej 125 g masła lub margaryny 50 g trzcinowego cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka jogurtu – u mnie kozi od Kozia Farma Na nadzienie: 500 g twarożku oberlandzkiego od Kozia Farma 1 jajko 4 łyżki trzcinowego cukru pudru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru wanilinowego Tworzymy z ciasta kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut w celu schłodzenia. Dodatkowo: plasterki ananasa z puszki cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, dodajemy żółtko, posiekane masło lub margarynę i łyżkę jogurtu. W międzyczasie w misce miksujemy twarożek oberlandzki, jajko, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy. Ciastem wylepiamy formę (jeśli wasz placek okaże się nierówny lub za mały z któreś strony po prostu dolepcie kawałki, tak żeby wypełnić całą formę). Podpiekamy około 12 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na środkowym poziomie (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Tarta z twarożkiem oberlandzkim i ananasem Dziś zapraszam Was na pyszny deser, którym ostatnio częstowałam rodzinę i przyjaciół. Składniki: (na formę na tartę 26 cm lub mniejszą) Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (u mnie na silikonowej podkładce). Kilka słów o… Kozia Farma Złotna to certyfikowane gospodarstwo ekologiczne nieopodal Morąga, na granicy Warmii, Powiśla, Żuław i Mazur – w kraju niegdyś zwanym Oberland. Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 15 minut (brzegi tarty powinny być ładnie zarumienione, u mnie nawet były ciut za bardzo ? ). Ciasto nakłuwamy widelcem, schładzamy jeszcze z 3-4 minuty w lodówce.