Chleb ziołowy ze słonecznikiem

Śniadania
31.01.2018 16:47
Chleb ziołowy ze słonecznikiem

mąki (w zależności od typu) 25 g świeżych drożdży 400 ml ciepłej wody 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru 2 łyżeczki suszonej bazylii 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki oregano 2 garście ziaren słonecznika Powędrowałam więc do kuchni i szybciutko wyrobiłam ciasto na domowy chlebek – mój pierwszy! 😀 Przepisów miałam kilka, natomiast do każdego brakowało mi coś… Wreszcie wybrałam taki, który najbardziej mogłam zmodyfikować pod posiadane składniki i oto prezentuję pyszniutki i aromatyczny chlebuś ziołowy z ziarnami słonecznika 🙂 Mąż już po pierwszym kęsie powiedział “musisz upiec taki dla moich rodziców, zawiozę im 🙂 Składniki: 4-4,5 szkl. Przepis dołączam do akcji: Jeśli również chcesz dołączyć do akcji wejdź tutaj: http://www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2014 A tu znajduje się tu polska instrukcja dotycząca udziału. Wyrabiamy ciasto, miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce. Dodatkowo: masło lub margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy (ja piekłam w wymiarach 34x9cm)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2014/10/chleb-sonecznikowy/