Sernik, który Wam dziś polecam jest naprawdę prosty w przygotowaniu, nie posiada spodu (choć oczywiście jeśli wolicie serniki ze spodem, możecie taki zrobić z połączenia ciastek rozkruszonych w blenderze i roztopionego masła), a jego dodatkowym atutem są pyszne, słodkie kawałki gruszek… Składniki: (na tortownice 24 cm) - 0,5 kg sera z wiaderka - 125 g miękkiego masła - niepełna szklanka cukru (około 4/5 szklanki) - 4 jajka L - 1,5 łyżki budyniu o smaku śmietankowym - 2 małe słodkie gruszki - cukier puder do oprószenia ciasta - szczypta soli Przygotowanie: Tortownice smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Na koniec do naszej serowej masy dodajemy ubite białka i całość miksujemy chwile (tylko do połączenia składników) na najmniejszych obrotach miksera. Po tym czasie zostawiamy jeszcze na 15-20 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: [email protected] lub za pośrednictwem Facebook. Następnie powoli łyżka po łyżce dodajemy ser z wiaderka, miksując na małych obrotach. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu Czytelnicy pieką/gotują (z podpisem). Dziś zapraszam Was na pyszny śmietankowy sernik z gruszką. Tak przygotowane kawałki gruszek układamy na serniku, wciskając je w masę serową. Gruszki obieramy kroimy na pół, wydrążamy środki i odcinamy niejadalne końce, a następnie tniemy w paseczki. Sernik wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na środkowy poziom. Mówię Wam po prostu niebo na talerzu 😉