Ten chleb żytni razowy na zakwasie zawiera drożdże Na pierwszy raz nie użyłam wyłącznie zakwasu – dodałam do ciasta trochę drożdży, by przyspieszyć wyrastanie i cieszyć się nim szybciej. To prostsze, niż mi się zawsze wydawało, a samo wyhodowanie zakwasu to też banalna sprawa, w której ważne tylko jest, by o nim nie zapomnieć i sukcesywnie dokarmiać 😉 potem chleb, jaki z niego upieczesz będzie przepyszny i te ze sklepowej półki ustąpią mu miejsca, zobaczysz 😉 Z samym ciastem trochę pokombinowałam i prócz ziaren (które w pieczywie uwielbiam!) dodałam też troszkę młodego jęczmienia – nie zmienia smaku chleba, a jak już kilka razy w przepisach wspominałam ma wiele walorów zdrowotnych. chleb żytni razowy na zakwasie (od razu podaję Ci przepis na ŻYTNI ZAKWAS CHLEBOWY – KLIK). Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem (gruba ścierka lub folia) na około 2 godziny w ciepłe miejsce (ja postawiłam na grzejniku). Chleb żytni razowy na zakwasie to mój kolejny stopień zaawansowania w wypiekaniu domowego pieczywa 😉 [mailerlite_form form_id=2] Sposób przygotowania: Do małej miseczki wkruszamy drożdże (w temp. pokojowej), dodajemy cukier i łyżkę letniej wody, rozcieramy i odstawiamy na 5 minut. letniej wody + 2 łyżki 1 łyżeczka soli 3 łyżki siemienia lnianego (+ do posypania) 3 łyżki ziaren słonecznika (+ do posypania) 1 łyżeczka młodego jęczmienia Chleb w 100% żytni będzie wilgotny w środku, ale nie powinien brudzić noża. Wyrośnięty bochenek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 10 minut, następnie zmniejszamy temp. do 200 stopni i pieczemy 40 minut.