Ok 1 i ½ kg ziemniaków 300 g boczku wędzonego ¼ główki włoskiej kapusty 150 g sera z niebieską pleśnią masło do smażenia sól, pieprz Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Ziemniaki przełożyć do miski, posolić i popieprzyć, wymieszać z tłuszczem ze smażenia ( albo w łagodniejszej wersji z kilkoma łyżkami oliwy). Kapustę posiekać i przesmażyć ok 25 minut na patelni na maśle, mieszając, żeby się nie przypaliła. Boczek posiekać w kostkę i usmażyć na chrupko na patelni. Wyłożyć 2 warstwę ziemniaków, resztę kapusty czoku i sera i przykryć ostatnią warstwą ziemniaków. Na to wyłożyć połowę kapusty, połowę boczku i połowę sera. Z jednej strony proste i pospolite ale z drugiej każdy je lubi. Na dnie wyłożyć 1/3 ziemniaków w równej warstwie.