Fasola zapiekana z kiełbasą i jarmużem Składniki: 2 puszki mieszanki fasoli (3 rodzaje) 1 puszka ciecierzycy Morliny 4 kiełbasy śląskie 1 łyżka oleju 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu ok 150 g jarmużu sól, pieprz do smaku Wykonanie: Fasolę i ciecierzycę odsączyć. W tym czasie jak kiełbasa się smaży posiekać cebule, marchewkę pokroić w kostkę, drobno posiekać czosnek. Kiełbasę zdjąć z patelni, odłożyć na bok. Dodać posiekany jarmuż, gotować ok 5 minut aż zmięknie, dodać fasolę i ciecierzycę, wymieszać, przełożyć do naczynia do zapiekania, na wierzchu ułożyć kiełbasę. Na patelnię wrzucić cebule i marchewkę, smażyć 10 minut, dodać czosnek smażyć kolejne 5 minut. przepis na danie konkretne, w sam raz na grudzień i zimną pogodę.