Polecam również inne przepisy na pierogi Pierogi z mięsem z rosołu ciasto:1,5 szklanki mąki (+ do podsypywania)150ml gorącej wody0,5 łyżeczki soli1 łyżeczka olejuok 400g mięsa z rosołu (obranego z kości)1 cebula1 marchew2 łyżki oleju0,5 szklanki bulionupieprz czarnysólmajeranekczosnek granulowanysłodka czerwona paprykaopcjonalnie: łyżeczka domowej vegetyCiasto: mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać olej. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, dodać marchew, podlać bulionem i dusić do miękkości na małym ogniu, wymieszać z mięsem. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, na każde nakładać nadzienie, zlepiać i układać na oprószonej mąką stolnicy. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, lekko twardawe, ale po leżakowaniu zmięknie i będzie w sam raz.