Składniki: 1op. ciasta filo, 250g twarogu półtłustego, 200g śmietany 18%, 70g miękkiego masła, 30g zimnego masła, 1/2 szklanki cukru, 1 dojrzały banan. Nie należy zawijać zbyt mocno, by ciasto nie popękało podczas pieczenia i całe nadzienie nie wylało się z ciasta. Należy przygotować sobie arkusze ciasta filo – wyjąc je z opakowania, rozwinąć, przykryć papierem do pieczenia i wilgotną ściereczką, aby nie wyschły. Gdy wszystkie ślimaki będą już gotowe, pokroić pozostałe 30g masła w drobną kostkę, położyć z góry po 2-3 kostki. Wyłożyć i rozsmarować ok. 2-3 łyżki nadzienia wzdłuż dłuższej krawędzi ciasta, po czym zrolować ciasto wzdłuż krótszej krawędzi, delikatnie zawijając boki do środka. Wyjąć jeden arkusz ciasta, rozłożyć go na leżącym na blacie papierze do pieczenia i posmarować dokładnie roztopionym masłem.