5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: #slodkieokruszki Farsz: 1 żółta papryka 6 większych pieczarek 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 kiszony ogórek kukurydza z puszki kilka kabanosów mały kawałek kiełbasy krakowskiej suszona bazylia Skworcu sól ziołowa Skworcu pieprz czarny mielony Skworcu olej do podsmażenia składników My jednak postawiliśmy ostatnio na pizze na bogato 🙂 Składniki: (na 1 pizze 30 cm) Ciasto: Następnie dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki lub na mniejsze kawałki (w zależności od wielkości) pieczarki, smażymy. Ciasto ugniatamy dłonią tak aby pokryło całą formę, odstawiamy jeszcze na kilka minut pod ściereczką. Wyrabiamy elastyczne ciasto (jeśli zajdzie potrzeba w trakcie wyrabiania można posypać ręce mąką, nigdy nie sypiemy mąki bezpośredni do ciasta aby nie wyszło za twarde). Po tym czasie wyciągamy na chwilę ciasto, lekko posypujemy startym żółtym serem i nakładamy przygotowany farsz. Na wierzch dodajemy jeszcze pociętego na plasterki kiszonego ogórka i kukurydzę. Po czym dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone kabanosy i kiełbasę krakowską Całość doprawiamy suszoną bazylii (u mnie 2 większe szczypty), solą ziołową i pieprzem. Pizze wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy aż pizza ładnie się zarumieni (u mnie około 18 minut). Nie ma jak spędzić razem czas w kuchni, a potem z równie dużą przyjemnością zjeść efekt wspólnego gotowania 😉 Z ciasta formujemy kulę, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce aby ładnie wyrosło. U nas jest bardzo ciepło w kuchnie więc wystarcza około 30-40 minut.