Bo 10 minut maksymalnie wystarczy na ich przygotowanie – przygotowanie ciasta na najlepsze bułeczki, 10 minut rośnie ciasto i 10 minut pieczemy w piekarniku – więc powinnam napisać, że 30 minut, ale przez 10 minut kiedy rosną, to nic nie robię, nie mój czas, więc go nie liczę, taka arytmetyka 😉 🙂 wypróbowałam różne wariacje na domowe bułki, ale dopiero kiedy dodałam mąki żytniej posmakowały mi tak naprawdę. najlepsze domowe bułeczki w 20 minut Przepis na domowe bułki składniki na domowe bułeczki: 200 g masła lub oleju 500 ml mleka 60 g świeżych drożdży / lub 30 g suszonych drożdży / 3 łyżeczki cukru 750 g mąki pszennej oraz 250 g mąki żytniej 1/2 miarki soli / ja używam miarki od mleka modyfikowanego, co odpowiada 1 łyżce stołowej, czyli w tym przypadku wsypujemy do ciasta 1/2 łyżki soli / mleko podgrzewamy, dodajemy masło oraz drożdże. Kiedy piekarnik będzie już nagrzany, wkładamy nasze domowe bułeczki i pieczemy około 10 minut. najlepsze domowe bułeczki smakują wybornie na ciepło, posmarowane jedynie np. masełkiem. Przepis znalazłam wieki temu na jakimś zapomnianym karteluszku w segregatorze z przepisami i odkąd go wypróbowałam okazało si , że robię najlepsze domowe bułeczki. Czemu obiecuję, że 20 minut wystarczy na najlepsze domowe bułeczki? wykładamy pergamin na dwie blaszki z piekarnika, który już możemy włączyć na 220 st C na termoobieg. Ten artykuł jest absolutnie nie z tych zaplanowanych, jednak kiedy upiekłam pyszne domowe bułeczki, popatrzyłam, pomyślałam, że a nóż ktoś zechce popróbować.