Składniki: 500g mąki pszennej, 200ml ciepłego mleka, 1/2 szklanki cukru drobnego do wypieków, 50g roztopionego masła, 7g drożdży suchych, szczypta soli, 2 jajka, 6 łyżek cukru trzcinowego, 2 łyżki cynamonu, 50g miękkiego masła. Rozwałkować jeden kawałek, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem trzcinowym i cynamonem, złożyć boki po około 2cm z obu stron (jak na zdjęciu), następnie złożyć ciasto do połowy i przykryć drugą połową, odwrócić złączeniem do dołu. Pokroić ciasto na 1-1,5cm paski, lekko wywinąć, przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut. Jedno jajko wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać razem z roztopionym masłem (50g) do suchych składników i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Ja piekłam dwa rodzaje, jedne z dżemem śliwkowym a drugie- jak na zdjęciach, z cukrem trzcinowym i cynamonem. Po tym czasie, lekko zagnieść wyrośnięte ciasto, podzielić na dwie części. Włożyć do dużej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5h.