Przepis
Sernik truskawkowy na zimno
Składniki:
- 700 g sera mielonego z wiaderka
- 250 ml śmietany 30%
- 150 g cukru pudru
- 350 ml musu truskawkowego (ok. 300-400 g)
- 2 galaretki truskawkowe
- 600 g truskawek
- 3 łyżki żelatyny
- 250 g herbatników
- 100 g masła
Przygotowanie:
Masło rozpuścić i zostawić do przestygnięcia. Herbatniki zmiksować w malakserze. Wymieszać herbatniki z masłem. Foremkę 22 x 26 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dno wysypać herbatniki i równomiernie rozprowadzić. Wstawić foremkę do lodówki.
Ser zmiksować z cukrem pudrem. Truskawki zmiksować w blenderze na mus, odmierzyć podaną ilość i dodać do sera. Całość wymieszać. Żelatynę zalać 6-7 łyżkami gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy serowej i wymieszać. Ciągle ubijając wlewać przestygniętą żelatynę (może być lekko ciepła).
Masę serowo-truskawkową wylać na przygotowany spód i wstawić do lodówki do stężenia. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i zostawić do ostygnięcia. Truskawki pokroić na ćwiartki. Wyłożyć na zastygnięty sernik i zalać gęstniejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.