Przepis
Spód:
10 dag herbatników
10 dag orzechów włoskich
10 dag masła
Marynowane truskawki:
50 dag truskawek
2-3 łyżki wódki owocowej (śliwowicy, kirszu)
Krem:
2 czubate łyżki żelatyny
400 ml 36% śmietany
8-10 łyżek cukru pudru
80 dag naturalnego twarożku
Sposób przygotowania
Robimy spód: rozdrabniamy ciastka oraz orzechy, dodajemy masło i krótko miksujemy ( nie jest to konieczne), aż składniki utworzą kruszonkę. Rozkładamy ją równomiernie na spodzie tortownicy (o średnicy 24 cm), dociskamy lekko dłonią, wstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy krem: żelatynę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Ubijamy śmietanę z cukrem, po łyżce dodajemy serek, a gdy masa będzie gładka, wlewamy żelatynę, stale miksując. Połowę masy rozsmarowujemy na torcie, na wierzchu układamy truskawki , przykrywamy resztą kremu, wypełniając zagłębienia między owocami, wygładzamy wierzch. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aby sernik stężał. Dekorujemy truskawkami (albo galaretką lub bitą śmietaną).