Truskawkowy sernik na zimno

Ewelina
Przepisy
07.08.2013 19:42
Truskawkowy sernik na zimno

Przepis

Spód:

10 dag herbatników

10 dag orzechów włoskich

10 dag masła

Marynowane truskawki:

50 dag truskawek

2-3 łyżki wódki owocowej (śliwowicy, kirszu)

Krem:

2 czubate łyżki żelatyny

400 ml 36% śmietany

8-10 łyżek cukru pudru

80 dag naturalnego twarożku

Sposób przygotowania

Robimy spód: rozdrabniamy ciastka oraz orzechy, dodajemy masło i krótko miksujemy ( nie jest to konieczne), aż składniki utworzą kruszonkę. Rozkładamy ją równomiernie na spodzie tortownicy (o średnicy 24 cm), dociskamy lekko dłonią, wstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy krem: żelatynę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Ubijamy śmietanę z cukrem, po łyżce dodajemy serek, a gdy masa będzie gładka, wlewamy żelatynę, stale miksując. Połowę masy rozsmarowujemy na torcie, na wierzchu układamy truskawki , przykrywamy resztą kremu, wypełniając zagłębienia między owocami, wygładzamy wierzch. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aby sernik stężał. Dekorujemy truskawkami (albo galaretką lub bitą śmietaną).