Przepis
Składniki (tortownica o średnicy 25cm):
spód:
200g herbatników w czekoladzie
100g masła
środek:
500ml śmietany 36%
400g(duży kubek) serka typu Danio
2 łyżki cukru pudru
2 pełne łyżki żelatyny
wierzch:
400g truskawek(mogą być mrożone)
2 pełne łyżki żelatyny
cukier puder do smaku
Przygotowanie:
Herbatniki drobno pokruszyć (ja wrzucam je do malaksera, dzięki czemu są idealnie rozdrobnione). Masło rozpuścić, dodać do niego pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszać - tak, aby czekolada, okruchy i masło połączyły się w jednolitą masę. Przełożyć do formy, wyrównać. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania białej masy.
Żelatynę (2 pełne łyżki) rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić.Śmietanę ubić (nie musi być bardzo sztywna) pod koniec ubijania dodać cukier puder i ubijać jeszcze przez chwilę. Stopniowo dodawać serek cały czas miksując. Na koniec wlać żelatynę i szybko zmiksować na wysokich obrotach. Masę przelać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki. Odczekać aż masa zacznie tężeć i wtedy zacząć przygotowywać mus truskawkowy.
Kolejne 2 łyżki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości goracej wody, ostawić. Truskawki wrzucić do kielicha blendera, dodać cukier puder (ja dodałam 3 łyżki) i zmiksować na mus. Dodać żelatynę i ponownie zmiksować. Mus truskawkowy wylać na tężejącą białą masę. Wstawić do lodówki na kilka godzin.