- ¾ szklanki płatków owsianych - 1 szklanka wody - ½ łyżeczki cynamonu - ½ szklanki mleka (ulubione roślinne ew. krowie) - 1-2 łyżki masła migdałowego (można zastąpić masłem orzechowym) - 1 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie) - 1 łyżeczka nasion chia ( opcjonalnie) - 1-2 łyżeczki słodzika do smaku (miód/syrop ryżowy/syrop z agawy etc) - Polewa - 1 łyżka oleju kokosowego - 1 łyżka kakao - 1 łyżeczka słodzika (miód/syrop ryżowy/syrop z agawy etc) - Płatki zalać większą ilością zimnej wody i przepłukać - wyłowić pozostałe łupinki (będą się unosić na wodzie), odlać wodę i zalać szklanką wody. A czasem, muszę Wam się przyznać, kiedy nie chce mi się robić polewy (chociaż nie chodzi tu o czas bo robi się ją bardzo szybko a raczej chodzi o mycie dodatkowego garnka:) - Postawić garnek na ogniu i chwilę podgotować płatki ( ok 5 minut) mieszając co jakiś czas (jak zrobi się bardo gęsto dodać trochę wody). Ta migdałowa owsianka z domową czekoladą (na bazie oleju kokosowego i kakao) gości u nas ostatnio najczęściej. - Po 5 minutach dodać mleko - wymieszać, dodać olej kokosowy, masło migdałowe, cynamon, słodzik. Więc jak to zwykle bywa z owsiankami potraktujecie moją propozycję jako inspirację a nie przepis do ścisłego stosowania.