Pyszna! Frittata z botwinką, młodymi ziemniakami i kozim twarożkiem Składniki: 2 pęczki botwinki ( ja miałam jeden z większymi buraczkami i jeden z mini buraczkami) 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 5-6 ugotowanych, młodych ziemniaków ( najlepiej zużyć resztki z obiadu) 6-7 jajek 2/3 szklanki kwaśnej śmietany pół pęczka koperku 150 g twarożku koziego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Wykonanie: Z botwinki obciąć buraczki i obrać je a następnie pokroić na połówki a połówki posiekać w cienkie plasterki, przełożyć do garnka, zalać wodą żeby je przykryła i gotować na wolnym ogniu aż zmiękną ok 10-15 minut, odcedzić. W ostatni weekend powstała z pęczka botwinki frittata z botwinką, młodymi ziemniakami ( które pozostały z obiady z poprzedniego dnia) z dodatkiem koziego twarożku i dużej ilości koperku. Z botwinki najczęściej gotuję zupy ( na chłodnik jeszcze za zimno) , sięgam po wypróbowane przepisy ( jak genialne chociaż pracochłonne pierogi z botwinką i serami lub ulubioną tartę z botwinką). Ząbki czosnku posiekać Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i pół łyżki masła, dodać czosnek, chwilę smażyć, dodać łodyżki i liście, przesmażyć ok 5 minut mieszając, dodać buraczki, posolić wymieszać, smażyć kolejne 2-3 minuty. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i pół łyżeczki masła, przesmażyć cebulę aż się zeszkli, dodać ziemniaki i smażyć aż się zarumienią z obu stron, przełożyć do miski. W drugiej misce wymieszać śmietanę z jajkami, posolić, popieprzyć, dodać sok z cytryny, pokruszony kozi twarożek, przelać do warzyw , dobrze całość wymieszać.