Składniki: 800 g żeberek wieprzowych 2 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 1 mała cebula 1/4 pora 200 g czerwonej soczewicy 6 średnich ziemniaków 4 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy: 4 listki laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki kminku w proszku 1 łyżeczka tymianku sól do smaku Sposób wykonania: Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do dużego garnka i i zalewamy zimną wodą (około 3 litrów). Z zupy odławiamy mięso i kroimy je na małe kawałki. Gotujemy, a w momencie wrzenia wody zdejmujemy z jej powierzchni szarą pianę. Soczewicę płuczemy na sitku, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Resztę w całości wrzucamy do zupy wraz z umytym porem i cebulą.