Specjalizuję się w konsultacjach i planowaniu indywidualnych zaleceń i diet dla: osób z nadwagą i otyłością chorujących na cukrzycę typ 1 i 2 osób z alergiami, nietolerancjami pokarmowymi zmagających się z problemem insulinooporności, hipoglikemii reaktywnej chorujących na Hashimoto, niedoczynność i nadczynność tarczycy kobiet w ciąży i karmiącymi piersią osób aktywnych fizycznie dzieci oraz dorosłych Suma wymienników (WM) = 1.23, w tym procent WBT = 52 Składniki 2/3 szklanki (80g) lekko zmielonych płatków owsianych bezglutenowych 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ szklanki (100g) erytrolu (ewentualnie ksylitolu) 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1/3 laski wanilii ½ tabliczki (100g) pokruszonej czekolady bez cukru i mleka 2 schłodzone jaja (ok 105g) Jeżeli zalega Ci w szafce kilka łyżek masła orzechowego lub po imprezie zostało kilka garści orzechów to nie wyrzucaj ich, ani nie zjadaj na siłę tylko upiecz pyszne ciastka a`la pieguski. ½ szklanki (140g) schłodzonego masła orzechowego bez cukru – tutaj przepis na domowe masło orzechowe Wykonanie Do jednej miski wsyp suche składniki: płatki, sodę oczyszczoną, erytrol i wymieszaj. Z książki śmiało mogą korzystać osoby zmagające się z insulinoorponością, cukrzycą, odchudzające się, trenujące, osoby, które w swojej diecie chcą ograniczyć ilość spożywanego cukru. Więcej przepisów na zdrowe słodkości z zamiennikami cukru znajdziesz w mojej autorskiej książce: Na pół słodko. I na pewno nie odstraszy ich informacja, że te ciastka nie mają cukru, mleka i glutenu. Ilość to 20 sztuk Wartość odżywcza 1 ciastka to: WW = 0.59, WBT = 0.64 kcal = 84.2, węglowodany = 6.24g, błonnik = 0.51g, białko = 3.29g, tłuszcz = 5.64g, Ciastka a`la pieguski z masłem orzechowym, w wersji bez cukru, glutenu i mleka to przepis, który warto zapamiętać. Jeżeli chcesz się umówić na konsultację online lub stacjonarnie w Warszawie w Alergo-Med przy ul.Lanciego 12 to napisz do mnie: [email protected] 🙂 Zapraszam do kontaktu Anna Englisz Jeżeli zależy Ci na bezglutenowych ciastkach, wybieraj płatki owsiane z certyfikatem, że są bez glutenu. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 20 porcji, zrób kulki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z ciasta zrób kulkę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na ok 30 minut do lodówki do schłodzenia. Na pewno znajdą się chętni do próbowania, a po jednym kęsie na pewno poproszą o kolejną porcję. 4. Większość maseł orzechowych zawiera cukier, dlatego czytaj etykiety i wybieraj te bez cukru lub zrób samodzielnie w domu. Ukończyłam studia magisterskie i inżynierskie na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie oraz podyplomowe Studium Pedagogiczne SGGW w Warszawie. ZAMÓW TERAZ Ciastka a`la pieguski z masłem orzechowym (bez cukru, mleka i glutenu) , ale ta informacja nie oznacza, że będziesz teraz wędrować od sklepu do sklepu w poszukiwaniu mąk o nieznanych Ci nazwach. Od ponad 12 lat dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniem dietetycznym, a od 5 lat także doświadczeniem kulinarnym na blogu www.napolslodko.com. Jak nie możesz mleka to upewnij się, że czekolada, którą kupujesz nie zawiera jego dodatku.