wykonałam je bardzo podobnie, z tą różnicą, że rogaliki zwijałam z kwadratów, a nie trójkątów, bo zależało mi na tym, by były większe, grubsze, bardziej wyrośnięte 🙂 Składniki: 3 płaty ciasta francuskiego 1 budyń śmietankowy z białą czekoladą (lub inny) 350 ml mleka + 1 łyżka 1 tabliczka czekolady gorzkiej 2 łyżki cukru 1 żółtko posiekane orzechy włoskie lub inna posypka Ja jestem jego fanką i po raz kolejny powtórzę, że warto mieć choć jedno opakowanie “na stanie – czy to w lodówce czy zamrożone, bo dzięki temu jesteśmy przygotowani na nagłą zachciankę czegoś pysznego na słodko czy słono lub na wizytę niezapowiedzianych gości. Każdy płat ciasta francuskiego rozwijamy i kroimy na 8 części (na pół wzdłuż dłuższego i krótszego boku, a następnie każdy pozostały prostokąt jeszcze raz na pół). Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach od siebie, smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy posiekanymi orzechami (lub czym lubimy). Ale z powodzeniem sprawdzi się każdy budyń i na przykład czekolada mleczna, jeśli taką akurat macie i lubicie. Sposób przygotowania: Z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy w nim proszek budyniowy i cukier.