Zapraszam na jagielnik Snickers! Składniki: na 8 kawałków Masa jaglana: - 150 g kaszy jaglanej - 3 szklanki mleka / napoju roślinnego (750 g) - 60 g ksylitolu - 2 łyżki karobu (10 g) - dodatkowo: 60 g orzeszków ziemnych Karmel z daktyli: - 100 g daktyli - 1 łyżka masła orzechowego 100% (25 g) - szczypta soli Polewa czekoladowa: - 1,5 łyżki oleju kokosowego (15 g) - 2 łyżki kakao (10 g) - 1 łyżka ksylitolu (10 g) - 1,5 łyżki mleka / napoju roślinnego (15 g) Wykonanie: - Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem na sitku, następnie ugotować na miękko (około 15 minut) w 3 szklankach mleka. Ugotowana na miękko i dokładnie zblendowana na gorąco kasza jaglana zastygając tworzy masę wystarczająco sztywną, żeby nie było potrzeby dawać żadnego zagęszczacza, a jednocześnie lekką i piankowatą. W roli karmelu występują daktyle z masłem orzechowym, a na wierzchu mamy polewę z domowej bezcukrowej czekolady. Mamy tu wszystko, co w tym batonie się znajduje – orzechy, karmel i czekoladę – ale w dużo zdrowszej wersji. Na to wyłożyć resztę masy jaglanej, posypać orzeszkami, lekko wciskając je w masę i zostawić do całkowitego wystudzenia. Gorące dokładnie zmiksować na gładką masę z dodatkiem ksylitolu. - W niewielkim garnuszku podgrzać wszystkie składniki na polewę mieszając do połączenia się składników.