W tym przepisie wykorzystałam akurat tofu, żeby serek był w 100% roślinny, ale robiłam też z wykorzystaniem twarogu – obie wersje przepyszne! - Zmiksować razem z tofu na gładką masę. - Żeby charakterystyczny posmak tofu stał się niewyczuwalny, zostawić na około 30 minut (można w tym czasie porobić zdjęcia ? Efekt smakowy identyczny jak w przypadku produktu sklepowego – pardon, nawet lepszy, bo możemy sobie zrobić serek, który zawiera naprawdę dużo owoców, a nie syrop glukozowo-fruktozowy, aromat i barwnik. ? Składniki: na 2 porcje - kostka 200 g tofu naturalnego - 200 g truskawek - opcjonalnie: odrobina aromatu waniliowego, erytrol/ksylitol jak ktoś koniecznie musi mieć bardziej słodki serek Wykonanie: - Truskawki umyć i odszypułkować. Ja zrobiłam serek, który zawiera połowę – tak, 50% – owoców! W warunkach przemysłowych – owszem, ale w warunkach domowych wystarczy zwykły blender.