Składniki: na 1 porcję - ½ niedużej cebuli (50 g) - ½ czerwonej papryki (100 g) - 1 duży pomidor (250 g) - 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g) - szczypta mielonej ostrej papryki - ok. ⅓ łyżeczki nasion kolendry - 1-2 jajka - natka kolendry Wykonanie: - Cebulę obrać i pokroić w paski. Tutaj podaję przepis na szakszukę z papryką i kolendrą (zarówno nasionami, jak i natką), cebulą i pomidorami, doprawioną na ostro. - Paprykę umyć, pokroić na paseczki, dorzucić na patelnię i dusić warzywa razem aż zmiękną, ale papryka pozostanie al dente. Bo można zrezygnować z papryki i cebuli, w wersji roślinnej zamienić jajka na tofu itp. Bałagan ów składa się zazwyczaj z jajek, pomidorów, papryki i cebuli, a jest to danie popularne na Bliskim Wschodzie. - Rozgarnąć warzywa robiąc na środku patelni miejsce na jajko. Wersji i wariacji na temat szakszuki jest naprawdę dużo, a jedynym niezmiennym składnikiem pozostają pomidory.