Paszteciki drożdżowe z pieczarkami

Mikołaj
Ciasta
09.01.2018 18:49
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami

Ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 300ml mleka 2 łyżki masła 35g świezych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli Farsz: 3 duże cebule 1 kg pieczarek 90g masła sól, pieprz czarny do smaku 2 płaskie łyżeczki suszonego majeranku Dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki wody ziarna sezamu do posypania Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem, obsypujemy sezamem i zostawiamy ciasto na 15 minut do wyrośnięcia. Mleko podgrzewamy do temperatury 36-38 0C , dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. Następnie formujemy ciasto w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Upieczone paszteciki przekładamy na kratkę, aby przestygły lub podajemy na ciepło. Wyrośnięte ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na podłużny pasek, nakładamy farsz z brzegu ciasta i zaklejamy tworząc rulon. Wrzucamy na patelnię do podsmażonej cebuli, oprószamy solą i smażymy, aż cały płyn z patelni odparuje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aletorcik.pl/paszteciki-drozdzowe-pieczarkami/