Kostka kokosowa - zwana kokosankami

Ewelina
Ciasta
24.01.2018 12:33
Kostka kokosowa - zwana kokosankami
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

Składniki na ciasto:

1 jajko

3 żółtka

1 szklanka cukru

3 łyżki miodu

100 gram margaryny

1 szklanka mleka

3 szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 gram orzechów laskowych

100 gram rodzynek

100 gram płatków migdałów

100 gram suszonej żurawiny

Składniki na polewę czekoladową:

300 gram margaryny

1 opakowanie gorzkiej czekolady

1,5 szklanki cukru

⅓ szklanki mleka

3 łyżki wódki

Przepis

Przygotowania ciasta:

W głębokiej misce miksujemy ze sobą jedno jajko, trzy żółtka oraz szklankę cukru.

Zdjęcie Kostka kokosowa - zwana kokosankami #1

Zdjęcie Kostka kokosowa - zwana kokosankami #2

Zdjęcie Kostka kokosowa - zwana kokosankami #3

Zdjęcie Kostka kokosowa - zwana kokosankami #4

W kolejnym kroku dodajemy trzy łyżki miodu oraz sto gram margaryny. Całość ponownie miksujemy.

Zdjęcie Kostka kokosowa - zwana kokosankami #5

Zdjęcie Kostka kokosowa - zwana kokosankami #6
Zdjęcie Kostka kokosowa - zwana kokosankami #7

W trakcie miksowania dodajemy szklankę mleka oraz stopniowo trzy szklanki mąki wymieszanej z dwiema łyżeczkami proszku do pieczenia.

Zdjęcie Kostka kokosowa - zwana kokosankami #8

Zdjęcie Kostka kokosowa - zwana kokosankami #9
Zdjęcie Kostka kokosowa - zwana kokosankami #10

Do gotowej masy dodajemy posiekane orzechy laskowe, rodzynki, migdały oraz suszoną żurawinę. Całość mieszamy za pomocą łyżki.

Zdjęcie Kostka kokosowa - zwana kokosankami #11

Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po ostudzenia ciasto kroimy na małe kwadraty.

Zdjęcie Kostka kokosowa - zwana kokosankami #12

Zdjęcie Kostka kokosowa - zwana kokosankami #13

Zdjęcie Kostka kokosowa - zwana kokosankami #14

Przygotowanie polewy czekoladowej:

Na małym ogniu roztapiamy margarynę, czekoladę, cukier, mleko oraz niewielką ilość wódki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy do ostudzenia.

Zdjęcie Kostka kokosowa - zwana kokosankami #15

Zdjęcie Kostka kokosowa - zwana kokosankami #16

Zdjęcie Kostka kokosowa - zwana kokosankami #17

Zdjęcie Kostka kokosowa - zwana kokosankami #18

Zdjęcie Kostka kokosowa - zwana kokosankami #19

Pojedyńcze kostki ciasta obtaczamy w polewie czekoladowej oraz posypujemy wiórkami kokosowymi.

Zdjęcie Kostka kokosowa - zwana kokosankami #20

Zdjęcie Kostka kokosowa - zwana kokosankami #21

Zdjęcie Kostka kokosowa - zwana kokosankami #22

Zdjęcie Kostka kokosowa - zwana kokosankami #23

Tak przygotowane kokosanki odstawiamy w chłodne miejsce, aby polewa dobrze zastygła.

Zdjęcie Kostka kokosowa - zwana kokosankami #24

Zdjęcie Kostka kokosowa - zwana kokosankami #25