- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Składniki na ciasto:
1 jajko
3 żółtka
1 szklanka cukru
3 łyżki miodu
100 gram margaryny
1 szklanka mleka
3 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 gram orzechów laskowych
100 gram rodzynek
100 gram płatków migdałów
100 gram suszonej żurawiny
Składniki na polewę czekoladową:
300 gram margaryny
1 opakowanie gorzkiej czekolady
1,5 szklanki cukru
⅓ szklanki mleka
3 łyżki wódki
Przepis
Przygotowania ciasta:
W głębokiej misce miksujemy ze sobą jedno jajko, trzy żółtka oraz szklankę cukru.
W kolejnym kroku dodajemy trzy łyżki miodu oraz sto gram margaryny. Całość ponownie miksujemy.
W trakcie miksowania dodajemy szklankę mleka oraz stopniowo trzy szklanki mąki wymieszanej z dwiema łyżeczkami proszku do pieczenia.
Do gotowej masy dodajemy posiekane orzechy laskowe, rodzynki, migdały oraz suszoną żurawinę. Całość mieszamy za pomocą łyżki.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po ostudzenia ciasto kroimy na małe kwadraty.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
Na małym ogniu roztapiamy margarynę, czekoladę, cukier, mleko oraz niewielką ilość wódki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy do ostudzenia.
Pojedyńcze kostki ciasta obtaczamy w polewie czekoladowej oraz posypujemy wiórkami kokosowymi.
Tak przygotowane kokosanki odstawiamy w chłodne miejsce, aby polewa dobrze zastygła.