Ciasto marchewkowe

Ciasta
24.01.2018 11:42
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe składniki: - 250 g startej marchewki - 4 jajka - 150 g masła (miękkiego) - 100 g mielonych orzechów laskowych - 100 g mąki owsianej - 100 g miodu - 1 pomarańcza (sok + skórka) - 2 łyżeczki sody - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - 2 szczypty imbiru - szczypta soli do dekoracji: - 250 g mascarpone - 3 łyżki śmietany 18% - 1 łyżka ksylitolu - sok z limonki wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. W czasie przygotowania ciasta postanowiłam też dodać ubita na sztywno piane z białek dzięki czemu ciasto było bardziej puszyste. Warto przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzić za pomocą patyczka czy jest już upieczone i w razie konieczności wydłużyć czas pieczenia. Przyznam, że z wyborem miodu miałam problem gdyż w wysokiej temperaturze traci swoje prozdrowotne właściwości, pozostaje sama słodycz. Próbowałam wcześniej to ciasto z ksylitolem, ale jakoś czułam, że to nie jest to. Jednak miód nadał innego posmaku, który z orzechami i marchewka doskonale się skomponował. Nie wszystkie słodkie dodatki są tak samo słodkie i ciasto może okazać się przesłodzone lub jałowe. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie wszystko łączymy. Miękkie masło wraz z żółtkami ubijamy mikserem aż powstanie puszysta i gładka masa. Dodajemy do niej płynny miód i sok z pomarańczy. Kto tu zagląda już wie, że tradycyjne przepisy staram się zamieniać na zdrowsze wersje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przysmakikarolki.blogspot.com/2018/01/ciasto-marchewkowe.html