Staroormiański tort miodowy

Ciasta
24.01.2018 11:29
Staroormiański tort miodowy

Składniki na ciasto: 340g mąki pszennej, 65g masła, 120g cukru, 2 łyżki miodu, 2/3 łyżeczki sody, 2/3 łyżeczki soku z cytryny, 1 duże jajko. Składniki na krem: 135g miękkiego masła, 280ml mleka, 1 płaska łyżka mąki, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, laska wanilii, 300g kajmaku, garść orzechów włoskich. Sodę wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do masła z miodem, wymieszać. Płaty ciasta mają być cienkie i nie muszą być równe- należy odkroić końcówki, wyrównując prostokąt lub odcisnąć talerz by był ładny krążek i skrawki wypiekać razem z płatami. I oto on- bardzo smaczny, delikatny, rozpływający się w ustach, staroormiański torcik miodowy, który w tej chwili jest bardzo popularny w Czechach pod nazwą Marlenka. Roztopić masło z cukrem i miodem w kąpieli wodnej, zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Ciasto będzie trochę kleiste przez miód, ale po tym jak trochę wystygnie to przestanie kleić się i będzie łatwiej z nim pracować. Stopniowo dodawać mąkę ( możliwe, że potrzebne będzie ciut mniej lub ciut więcej mąki, w zależności od wielkości jajka) i zagnieść ciasto. W cieście nie powinno być zbyt dużo mąki, inaczej upieczone ciasto będzie twardsze niż powinno. Pewna miła Pani zapytała mnie o przepis na ten torcik, który bardzo często piekliśmy w domu, kiedy byłam mała. Krem: w rondelku zagrzać 140ml mleka razem z laską wanilii. Skrawki zmielić razem z z orzechami włoskimi. Upieczone płaty należy całkowicie wystudzić, następnie delikatnie, by nie połamać, zdjąć z papieru.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.smakiarmine.pl/na-slodko/staroormianski-tort-miodowy/