SOS CIEMNY Po ugrillowaniu mięsa, wlej na patelnię około: 150 ml wody, 1 łyżeczkę sosu Worcestershire, 1 łyżeczkę sosu sojowego, troszkę soli, pieprzu 1 łyżkę miodu lub syropu z agawy. PRZEPIS NA STEKI Z CIELĘCINY - kawałek udźca cielęcego (taki jaki potrzebujesz) - 2 łyżeczki sosu sojowego - 2 łyżeczki sosu Worcestershire - sól himalajska - kilka ziaren pieprzu różowego, jałowca i ziela angielskiego W filiżance rozpuść w 80 ml wody 1 łyżeczkę maki ryżowej lub ziemniaczanej, dodaj do gotującego się sosu i ciągle mieszaj. Patelnie grillową rozgrzej i grilluj po minucie z każdej ze stron, zdejmij mięso i zostaw aby odpoczęło (mięsień się wtedy rozluźnia!) przez kilka minut. Steki ala minut, czyli bardzo cienkie, takie, które jak sama nazwa wskazuje wystarczy grillować około 1 minuty z każdej strony. Mięso zabarwi się od sosu na brązowe łatki, ale nie przejmuj się tym! Dodatkowo steki robiłam na patelni grillowej, dzięki czemu mogłam wszystko z niej odzyskać i stworzyć idealny sos do mięsa. Dzisiaj mam dla Was pyszne i banalnie proste steki z cielęciny, dokładnie z udźca cielęcego. Inspiracją do tego przepisu był pomysł Karola Okrasy na bawetę wołową w postaci steków ala minut.