1 mały kalafior 3-4 ziemniaki 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 6 parówek z szynki 1/2 puszki groszku konserwowego 5-6 ogórków konserwowych 4 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany sól, pieprz szczypta cukru Oczyszczoną marchewkę oraz dokładnie wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Sprawdzi się na imprezowym stole oraz jako kolacja lub drugie śniadanie do pracy. Rumienimy na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju. Dodatek kalafiora oraz podsmażonych parówek nadaje jej troszkę nowego oblicza – przynajmniej wg mnie. Należy uważać, by warzywa zbyt mocno się nie rozgotowały – nie mogą się rozpadać. Uwagi: Marchewkę oraz ziemniaki gotowałam w tym samym dużym garnku.