Pieczone pierożki z porem i pieczarkami składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 250 g pieczarek - 1 por (biała część) - 150 g ricotty - sól, pieprz, chilli - 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego - 2 łyżki natki pietruszki - 1 żółtko wykonanie: Wszystkie pieczarki należy obrać i pokroić w plasterki. Idą święta więc doskonale wpasowało się w okazję ;-) Krem pieczarkowo-selerowy składniki: - 500 g pieczarek - 1/4 dużego selera - 600 ml bulionu warzywnego - 100 ml śmietany - sól, pieprz - 1 liść laurowy - 2 ziarnka ziela angielskiego - 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego Gdy ją przyrządzałam mój mąż stwierdził, że czuć już święta, a gdy jej spróbował to oznajmił, że w tym roku na Wigilię prosi właśnie o tą zupę. W garnku doprowadzamy do wrzenia bulion warzywny i dodajemy do niego seler pokrojony w mniejsze kawałki oraz część pieczarek z patelni. Do świąt jest jeszcze chwila więc i Wy zdążycie przetestować ową zupę, kto wie może w tym roku znajdzie się również na Waszym stole. Lubię je jeść zarówno na słodko jak i na słono, lubię też używać go w kuchni. Gdy seler w zupie będzie miękki wyławiamy z garnka liść laurowy i ziele angielskie. Kiedyś takie ciasto było na wyposażeniu mojej lodówki, jednak świadomość żywieniowa weryfikuje pewne rzeczy i tak dziś ciasto to jest dla nas rarytasem. Do pieczarek pozostawionych na patelni dodajemy posiekany por i dalej podsmażamy aż por zmięknie. Proponuję doprawić dość mocno bo w zestawieniu z zupą nadzienie farszu może okazać się zbyt delikatne. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i na małym ogniu gotujemy do miękkości selera. Zupę zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładki krem. Na środku każdego z nich nakładamy farsz i zwijamy. Jednak jeśli ktoś bardzo lubi smak selera to gdy jej skosztuje to będzie wiedział o co chodzi.