Zupa z soczewicy i pieczonej papryki

Obiad
14.09.2017 8:00
Zupa z soczewicy i pieczonej papryki

Zupa z soczewicy i pieczonej papryki składniki: - 3 papryki - 100 g czerwonej soczewicy - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 marchew - 1 pietruszka - 1/4 łyżeczki cynamonu, chili - 1/2 łyżeczki kurkumy - sól, pieprz - natka pietruszki - 750 - 1000 ml bulionu warzywnego - 1 łyżeczka oleju kokosowego - 2-3 łyżki śmietany wykonanie: Paprykę myjemy, osuszamy i wkładamy do piekarnika. Generalnie zupełnie obcy mi stan, jednak tego lata było za mało ciepła, za mało słońca i coś czuję przez skórę, że to się na mnie odbije. Starte warzywa wraz z soczewicą i cebulką z czosnkiem zalewamy bulionem i gotujemy aż soczewica będzie miękka. Przyjemna w smaku, w kolorze zachodzącego słońca - czego można chcieć więcej w taki dzień? Na oleju kokosowym podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek z dodatkiem kurkumy, cynamonu i chili. Gdy z papryki ściągniemy skórkę i usuniemy gniazda nasienne przekładamy do blendera lub rozdrabniacza i miksujemy. Pieczemy w temperaturze 180°C do chwili aż jej skórka stanie się pomarszczona. Cieszę się z tego co mam. Z nich doskonały duet w postaci zupy. Kiedy tylko mogę korzystam z tych nielicznych już promieni słońca. W czasie pieczenia warto obracać paprykę by się równo przypiekła. Oczywiście nie poddam się bez walki i już teraz przeciwdziałam.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przysmakikarolki.blogspot.com/2017/09/zupa-z-soczewicy-i-pieczonej-papryki.html