Schab w kapuście z wolnowaru - 1,20 kg schabu bez kości - 1 kg kapusty kiszonej (u mnie domowa) - 2 cebule - 75 g boczku - 500 ml rosołu z kurczaka - 150 ml śmietany 18% lub do sosów - 2 łyżki musztardy francuskiej - sól morska - pieprz czarny ziarnisty świeżo mielony - papryka słodka - 2 ząbki czosnku - łyżeczka kminku - liść laurowy - olej Schab natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Po upływie 4h w wolnowarze wyjąć schab, włożyć na dno przygotowaną kapustę i na to ponownie ułożyć schab. Jeśli w wolnowarze w kapuście jest za dużo płynu - sosu to najlepiej odlać go, bo inaczej będziemy mieć zbyt rzadką kapustę. Dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć, dodać kapustę kiszoną, wlać 500 ml rosołu, 1, dodać kminek, liść laurowy, łyżkę musztardy francuskiej. Boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni aż zrobią się lekkie skwarki. Dzisiaj na tapecie ponownie schab ale w całkiem innej odsłonie. Rano rozgrzać mocno patelnię, włożyć mięso i na dużym ogniu obsmażyć z każdej strony. Schab pokroić na plastry, podawać z kapustą. Ale zamiast robiony w piekarniku to wolno pieczony, duszony w wolnowarze.