Dla wszystkich miłośników hinduskich klimatów mam super przepis na Alu patra, czyli roladę ziemniaczaną, którą trochę zmodyfikowałam i zrobiłam nadzienie z mojej ulubionej pieczonej dyni Składniki na ciasto: – 100ml cieplej (40stopni) wody – 200g mąki pszennej – 1 łyżeczka kurkumy – 1 łyżeczka soli – 2 łyżki masła klarowanego – olej do smażenia Składniki na nadzienie: – 250g pieczonej dyni – 200g twarogu półtłustego – 200g sera typu feta, 1 jajko W cieplej wodzie rozpuścić sól, kurkumę i masło klarowane, dodać przesianą mąkę i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Plastry smażyć na mocno rozgrzanym oleju na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor ( oleju wlać na około 1cm do patelni z grubym dnem). Ja podsmażyłam pieczarki z cebulką, dodałam śmietany i wyszedł bardzo smaczny wege-obiadek Można też podać z surówką i sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego. * Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto trochę grubsze niż na makaron, cienką warstwą rozsmarować nadzienie. Do miski włożyć pieczoną dynie, twaróg, ser i jajko i wyrobić wszystko na gładką masę tłuczkiem do ziemniaków.