Piernik dyniowy - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu - cukier waniliowy - szczypta soli - 2 jajka - 1/2 szklanki oleju - 1 i 1/2 szklanka startej na średnich oczkach dyni - garść suszonej żurawiny - garść rodzynek - masło i bułka tarta do wysmarowania formy - cukier puder Zrobiła, faktycznie stwierdziła, że super smakuje, więc nie pozostało mi nic innego jak zrobić je koniecznie jeszcze przed świętami jako próbę generalną. Ten przepis to stara kartka z kalendarza przesłana przez siostrę, która sama ten przepis otrzymała od znajomej. W misce utrzeć na jasną puszystą masę jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z przyprawą do piernika. Wyjąć, poczekać aż ostygnie, wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez godzinę.