Irański płaski chleb barbari

Jacek
Śniadania
23.01.2018 9:54
Irański płaski chleb barbari

Jeśli nie macie precyzyjnej wagi aby odważyć 0,160 g to postępujcie w następujący sposób:- odważyć 16 g drożdży,- rozpuścić DOKŁADNIE w 1000 g wody.- wziąć z tego 10 g do ciasta,- wodę w przepisie należy zmniejszyć wtedy o 10 gDzień wcześniej wieczorem wyrobić ciasto mikserem, aż będzie odchodzić od miski i stanie się gładkie i błyszczące. Przepis opracowałem na podstawie artykułu Omida zamieszczonego na stronie The Fresh Loaf - 550 g mąka pszenna typ 550 lub 650- 368 g woda (67%)- 11 g sól (2%)- 0,16 g świeże drożdże (0.029%)W przypadku tego ciasta używamy bardzo małej ilości drożdży. Dalsza fermentacja ciasta - 6 godzin w temperaturze pokojowej (24-25oC), w zamkniętym pojemniku.- 100 g wody- 5 g mąki pszennej (takiej jak do ciasta) Ciasto długo dojrzewające na 3 chleby barbari (3x310 g ciasta każdy ): Na około godzinę przed pieczeniem należy przygotować glazurę/pomadę do posmarowania ciasta: Następnego dnia ciasto podzielić na 3 porcje po 310 g ciasta i uformować z każdej z nich kulę. Kule ciasta wykładamy na stół obsypany otrębami pszennymi lub mąką pszenną pełnoziarnistą i lekko je spłaszczamy (delikatnie, aby zbytnio nie odgazować ciasta), nadając im jednocześnie kształt prostokąta. Wymaga to sporej wprawy, której ja nie mam, ale spróbowałem pokazać jak to mniej więcej wygląda na swoim filmiku, znajdziecie go tutaj Na koniec posypujemy każdy chlebek niewielką ilością sezamu lub czarnuszki. W 20 g wody rozprowadzić całą mąkę (5 g), dokładnie wymieszać, aż mąka wchłonie wodę i powstanie jednorodna zawiesina. Ciasto zostawić na noc do fermentacji w temperaturze pokojowej (24-25oC) na 10 godzin. Stopniowo dodawać zawiesinę mąki, gotować na wolnym ogniu cały czas mieszającKiedy mieszanina osiągnie właściwą konsystencję przypominającą kisielek (stanie się półprzezroczysta i lepka), natychmiast zdjąć z ognia i zostawić do wystygnięcia, aż osiągnie temperaturę pokojową.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2018/01/iranski-paski-chleb-barbari.html