Awokado mieszamy z sokiem z cytryny, ostrą papryczką, solą i pieprzem + rukola + marynowana cebula czerwona (1/2 filiżanki octu jabłkowego mieszamy z ½ filiżanki wody – gotujemy do wrzenia – dodajemy 1 łyżeczkę cukru brązowego i mieszamy; wyłączamy gaz dodajemy cebule czerwoną i pozostawiamy na 15-20 minut) + rzodkiewka Podanie: na z grillowaną bułkę nakładamy dip z awokado, rukolę , warzywny placek, marynowaną cebulę i rzodkiewkę. 1 ½ filiżanki białej fasoli 1 filiżanka groszku mrożonego ½ filiżanki startej marchewki ½ filiżanki płatek owsianych ½ średniej cebuli ( pokrojona na drobno) 3 ząbki czosnku 1 łyżka tymianku suszonego Kilka listków świeżej szałwii Chili Sól i pieprz 2 jajka Około 4-6 łyżek mąki (mąka lekko ściśnie ciasto; kotlety nadal nie dadzą rade się uformować; trzeba je nakładać łyżką na rozgrzaną patelnie lub do piekarnika). Dieta roślinna jest znacznie obfitsza w błonnik; gdy dieta jest uboga w błonnik, należ go wprowadzać w małych ilościach, zwiększając spożywaną ilość stopniową; to uchroni przed uciążliwymi problemami gastrycznymi takimi jak zaparcia, biegunki czy bóle brzucha – które są często obecne gdy błonnik jest wprowadzany w dużych ilościach i szybko. Jak pokazują badania dieta roślinna jest wartościowa – może polepszyć nasze zdrowie i samopoczucie; zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowalności na otyłość, cukrzyce typu 2 , choroby układu sercowo-naczyniowego i niektóre nowotwory; wykluczenie produktów mięsnych jest trudne dlatego zmiejszenie ilości spożywanych produktów zwierzęcych może być lepszym pomysłem. Jeżeli wytrwamy bez mięsa 1-2 dni w każdym tygodniu przez okres jednego miesiąca – w następnym miesiącu możemy ograniczyć spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego o jeszcze jeden dodatkowy dzień. ( niektóre osoby muszą mieć dietę niską w błonnik ( low fiber/low residue diet) między innymi są to osoby ze wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego (ulcerative colitis ), lub osoby cierpiące na stany zapalne uchyłków (diverticulitis).