Kaszotto z kaczką - kasz(cz)otto

Ewa
Obiad
22.01.2018 8:57
Kaszotto z kaczką - kasz(cz)otto

Porcja na 2-3 osoby - 200 g kaszy gryczanej niepalonej - 1/2 główki małej kapusty pekińskiej - 1-2 pory - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 2 szkl. Uwaga: Jeśli boicie się, że mięso może być surowe można obsmażoną pierś podpiec dodatkowo przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni. bulionu - 1 pierś kaczki ze skórką - szczypta curry - sól, pieprz - olej Białą część pora oczyszczamy, kroimy na półplasterki. Pierś kaczki smażymy przez około kilkanaście minut na średnio rozgrzanym oleju. Gdy tłuszcz ze skórki się wytopi i sama skórka przyrumieni obracamy mięso na drugą stronę i smażymy dalej. Tym razem zrobiłam kaszotto (jako mięsny dodatek podałam pierś kaczki, dlatego jest i cz w nazwie;)) z porami i kapustą pekińską. Kroimy na plastry po około 5-10 minutach, gdy mięso odpocznie. Pierś kaczki kładziemy na lekko (!) rozgrzaną patelnię skórą do dołu. Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym pierś kaczki obracamy skórą do góry – skórę nacinamy ostrym nożem w tzw kratkę. Kasz(cz)otto O ile fanką kaszy gryczanej palonej nie jestem i nigdy nie byłam, o tyle kaszę gryczaną niepaloną lubię. Smażymy przez około 1-2 minuty, cały czas mieszając. Nie jest to może jedna z moich ulubionych kasz, ale podana w towarzystwie warzyw mi smakuje. Gdy patelnia zacznie się nagrzewać, a tłuszcz ze skóry wytapiać, można nieznacznie zmniejszyć moc palnika.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2018/01/22/kaszczotto/