Salami czekoladowe

Ewa
Desery
22.01.2018 8:55
Salami czekoladowe

Skusicie się?:) 200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (min. 70%) 100 g ciasteczek amaretti 150 g herbatników 120 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 3 duże jajka 2 łyżki likieru amaretto 2 łyżki kakao w proszku 80-100 g słupków migdałowych garść orzechów laskowych garść pistacji cukier puder do oprószenia Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na rondelku wypełnionym niewielką ilością wody (mniej więcej 1/3 objętości naczynia) umieszczamy naczynie (inny rondelek lub miska) z czekoladą i podgrzewamy do rozpuszczenia na niewielkim ogniu). To będzie deser!:) Czekoladowa roladka, uderzająco podobna do salami, nafaszerowana jest samymi pysznościami – mamy tutaj: orzechy, migdały, herbatniki i ciasteczka amaretti, do tego wyraźnie wyczuwalny jest smak gorzkiej czekolady i likieru amaretto. Kroiłam je na tyle porcji ile uznałam, że damy radę na raz zjeść, resztę przechowywałam w lodówce. Uformowane salami wstawiamy ponownie do lodówki lub do zamrażarki (koniecznie na płaskiej powierzchni), najlepiej na całą noc. Następnie do tego samego woreczka wkładamy ciasteczka amaretti – dociskając każde ciasteczko kciukiem, rozdrabniamy je na mniejsze części. Na samym końcu dodajemy do masy pokruszone ciasteczka oraz orzechy z migdałami, mieszamy dokładnie łyżką. W zależności od tego, jak bakalie i ciasteczka wmieszały się w masę, taki też będzie przekrój poszczególnych plasterków. Na blacie rozwijamy folię spożywczą (dwa kawałki, zachodzące na siebie). Następnego dnia blat lub papier do pieczenia posypujemy cukrem pudrem i obtaczamy w nim salami. Miskę z masą wstawiamy do lodówki na około 20-25 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2018/01/20/salami-czekoladowe/