Zaparka 2 godziny w 63-65oC (robiłem na łaźni wodnej lub można zawinąć w koc lub pierzynę ;) 50 g żytnia t 2000 100 g woda wrzątek 2-3 g słód jęczmienny lub żytni jasny 12 g słód żytni litewski ciemny kminek wg uznania, 1-2 łyżeczki Do szczelnie zamykanego naczynia odmierzyć mąkę żytnią, słód ciemny żytni i kminek, dodać wrzącą wodę i dokładnie wymieszać. Ciasto 425 g pszenna Manitoba tipo 0 25 g orkiszowa razowa 100 g aktywny zakwas pszenny 150 g cała zaparka 250 g woda + 25 g 11 g sól Parametry: Autoliza 50 minut Zostawić szczelnie zamkniętą na 2 godziny w 63-65oC (robiłem na łaźni wodnej lub można zawinąć w koc lub pierzynę ;) Dalej chleb robiłem tak jak Tartine. Wyrastanie w koszyku 2 godziny 30 minut w 25oC Pieczenie 45 w 235 --> 200oC w garnku żeliwnym Smacznego :)