Chleb czosnkowy z ziołami i serem

Jacek
Śniadania
05.06.2016 15:36
Chleb czosnkowy z ziołami i serem

Składniki: 500 g jasnej mąki pszennej, np. typ 480 1 łyżeczka drożdży instant 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 325 ml letniej wody 1 łyżeczka oliwy lub oleju 2 ząbki czosnku (posiekane) 1/3 szklanki natki pietruszki (posiekanej) 1/3 szklanki świeżej bazylii (posiekanej) 1/3 szklanki szczypiorku (posiekanego) 100 g sera (startego) Miskę z ciastem przykryć lub zawinąć w torebkę foliową i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na 60-90 minut (aż ciasto podwoi objętość). Do suchych składników dodać wodę i oliwę/olej, wyrabiać mikserem z hakiem ok.8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Piec w 190°C przez ok.50-55 minut, aż skórka ładnie się zarumieni. Jeżeli piekarnik grzeje zbyt mocno od góry, po 20-25 minutach pieczenia można nakryć chleb folią aluminiową, aby nie przypalić skórki. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i obsypanej mąką formy (użyłem formy 10x30 cm).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2016/06/chleb-czosnkowy-z-ziolami-i-serem.html