½ łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy 1/4 lub ½ filiżanki mleka kokosowego odtłuszczonego (lub) odrobina sera mascarpone + opcjonalnie chrupiąca bagietka - Do gotującej się wody lub wywaru dodajemy opłukaną soczewicę - Na patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy pokrojoną cebulę, z czosnkiem i pokrojoną marchewką. Przepis na Zupę/Krem z Soczewicą, Kurkumą i Mleczkiem Kokosowym ½ filiżanki soczewicy 4 filiżanki wody, wywaru z kurczaka lub roślinnego 1-2 łyżki oliwy z oliwek 2 filiżanki marchewki 2 duże ząbki czosnku 1 średnia cebula W sklepach odnajdziemy różne odmiany soczewic: * Pomarańczowa – jest głównie używana do zup; * Zielona – gotuje się najdłużej i jest używana do sałatek; * i Brązowa – uznawana jest za najbardziej aromatyczną ze wszystkich soczewic. - Gdy warzywa lekko zmiękną, dodajemy je do garnka z gotującą się soczewicą – gotujemy pod przykryciem - Dodajemy przyprawy, i gotujemy do całkowitej miękkości – następnie blendujemy - Dodajemy mleko kokosowe i lekko podgotowujemy. – Ten efekty uzyskamy dzięki soczewicy; te pomarańczowe ziarenka to doskonałe źródło roślinnego białka i błonnika – oba wymienione komponenty doskonale zmniejszają głód i nadają uczucia sytość na wiele godzin. Zupa z soczewicy, kurkumą z domieszką mleka kokosowego to doskonały pomysł na jesienny obiad i danie główne.