Sprawdzony przepis na domową Ciabattę

Jacek
Śniadania
11.04.2016 9:38
Sprawdzony przepis na domową Ciabattę

Przepis, jest moim tłumaczeniem przepisu na ciabattę ze strony browneyedbaker.com Zaczyn: 1 szklanka mąki pszennej ⅛ łyżeczki drożdży instant ½ szklanki wody o temperaturze pokojowej Mąkę, drożdże i wodę dokładnie wymieszać łyżką i zostawić w przykrytym naczyniu na 8-24 godz., w temperaturze pokojowej. Po godzinie wyrastania złożyć ciasto w kopertę 2 razy, zawijając szpatułką brzegi ciasta do środka. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut, szczelnie przykryte. Kamień nagrzewać przez 1 godzinę w temperaturze 230oC (ja piekłem na blasze z piekarnika). Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i wyrabiać mikserem z hakiem, na średnich obrotach. Następnie wyrabiać jeszcze około 10 minut na średnich obrotach, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące (ciasto będzie bardzo lepkie). ½ łyżeczki drożdży instant ¾ szklanki wody o temperaturze pokojowej ¼ szklanki mleka o temperaturze pokojowej Złożyć krótsze brzegi ciasta do środka, zakładając je na siebie, tak jak byśmy składali potrójnie list (uzyskujemy prostokąt 15x10 cm). Powtórzyć składanie ciasta , szczelnie przykryć i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Piec w temperaturze 230oC przez 22-27 minut, na początku pieczenia piekarnik naparować. Delikatnie przenieść każdy z bochenków, szwem do dołu, na papier do pieczenia, obsypany mąką i przykryć folią. Wyrabiać na jednolitą masę, do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski (ok.5-8 minut). Obsypać wierzch ciasta mąką i podzielić na pół szpatułką (ja użyłem noża).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2016/04/ciabatta.html

Przepisy na domowy ser i chleb

Jacek