Skrzydełka Buffalo z sosem słodko-pikantnym

Ewelina
Przekąski
16.01.2018 20:45
Skrzydełka Buffalo z sosem słodko-pikantnym

Składniki

10 skrzydełek z kurczaka

olej

Składniki na sos:

150 ml sosu BBQ

50 gram masła

1 łyżka miodu

ostra papryka

czosnek granulowany

słodka papryka

Przepis

Skrzydełka dokładnie myjemy, osuszamy a następnie przy pomocy noża dzielimy na trzy części. Najmniejszą część skrzydełek wyrzucamy, ponieważ składa się wyłącznie ze skóry i kości.

Zdjęcie Skrzydełka Buffalo z sosem słodko-pikantnym #1

W dużym garnku rozgrzewamy olej następnie wrzucamy do niego delikatnie naszego kurczaka. Skrzydełka smażymy do czasu, aż się zarumienią z obu stron.

Zdjęcie Skrzydełka Buffalo z sosem słodko-pikantnym #2

Zdjęcie Skrzydełka Buffalo z sosem słodko-pikantnym #3

Do smażenia możemy użyć również patelni z olejem. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy usmażone skrzydełka, które następnie przekładamy na kratkę bądź talerz wyścielony papierowym ręczniczkiem.

Zdjęcie Skrzydełka Buffalo z sosem słodko-pikantnym #4

Zdjęcie Skrzydełka Buffalo z sosem słodko-pikantnym #5

W osobnym garnku łączymy ze sobą sos bbq, masło, miód, czosnek granulowany oraz ostrą i słodką paprykę. Tak przygotowane składniki podgrzewamy i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanego sosu dodajemy usmażone wcześniej skrzydełka. Skrzydełka dokłanie mieszamy, aż całe pokryją się sosem. I gotowe!

Zdjęcie Skrzydełka Buffalo z sosem słodko-pikantnym #6

Zdjęcie Skrzydełka Buffalo z sosem słodko-pikantnym #7

Zdjęcie Skrzydełka Buffalo z sosem słodko-pikantnym #8

Zdjęcie Skrzydełka Buffalo z sosem słodko-pikantnym #9

Zdjęcie Skrzydełka Buffalo z sosem słodko-pikantnym #10

Zdjęcie Skrzydełka Buffalo z sosem słodko-pikantnym #11

Skrzydełka najlepiej podawać, ze świeżo pokrojonymi warzywami oraz dodatkowymi sosami.

Zdjęcie Skrzydełka Buffalo z sosem słodko-pikantnym #12