Składniki
10 skrzydełek z kurczaka
olej
Składniki na sos:
150 ml sosu BBQ
50 gram masła
1 łyżka miodu
ostra papryka
czosnek granulowany
słodka papryka
Przepis
Skrzydełka dokładnie myjemy, osuszamy a następnie przy pomocy noża dzielimy na trzy części. Najmniejszą część skrzydełek wyrzucamy, ponieważ składa się wyłącznie ze skóry i kości.
W dużym garnku rozgrzewamy olej następnie wrzucamy do niego delikatnie naszego kurczaka. Skrzydełka smażymy do czasu, aż się zarumienią z obu stron.
Do smażenia możemy użyć również patelni z olejem. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy usmażone skrzydełka, które następnie przekładamy na kratkę bądź talerz wyścielony papierowym ręczniczkiem.
W osobnym garnku łączymy ze sobą sos bbq, masło, miód, czosnek granulowany oraz ostrą i słodką paprykę. Tak przygotowane składniki podgrzewamy i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanego sosu dodajemy usmażone wcześniej skrzydełka. Skrzydełka dokłanie mieszamy, aż całe pokryją się sosem. I gotowe!
Skrzydełka najlepiej podawać, ze świeżo pokrojonymi warzywami oraz dodatkowymi sosami.